Bästa Nya Låt: Hey Elbow – ”Ruth”

emilmoodysson —  20 mars, 2015 — Lämna en kommentar

Ruth

”Ruth”, som är den andra singeln släppt på etiketten Adrian Recordings från Malmö-baserade indie rock-bandet Hey Elbow, för oväntat nog tankarna till något jag har mycket svårt för. Nämligen; valfri närliggande pubs gubbigt gråhåriga blues-jam. Hey Elbow har nämligen lyckats skapa en låt som faktiskt struntar i att stanna upp och låta lyssnaren hämta andan. Istället för att bjuda på ett genre-typiskt trevande alster presenterar trion episkt framförda sångstämmor, i sällskap med körsång som lika gärna skulle kunna vara del av något slags överpresterande soundtrack. De spännings-inducerande trummorna har en lika naturlig plats på detta fiktiva soundtrack. Där finns en fascinerande känsla av att någon jagar en, i den här annars vackra låten.

Mycket likt tanken bakom fenomenet bluesjam lyckas Hey Elbow på ”Ruth” konstant hålla mig underhållen. Men det är också i den aspekten som låten växer långt förbi någon slags intetsägande jam-musik. Istället för att likt bluesjam spela de säkra, men bevisligen välfungerande korten för att försöka underhålla lyssnaren har Hey Elbow hittat en egen samling verktyg inom sin genre. Jag tänker inte påstå att alla aspekter inom ljudbilden och kompositionen är unika, eller att det inte går att hitta en massa musiker som utnyttjar samma verktyg. Jag tänker däremot passa på att påstå att ”Ruth” rör sig inom en intressant typ av indie rock som ännu inte känns helt urmjölkad. Det är något man som fan av genren måste ta vara på.

Emil Moodysson

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s