Bästa Nya Låt: Crystal Castles – ”Frail”

mattiaselmansouri —  16 april, 2015 — Lämna en kommentar

crystal castles

Idag kom nyheten om att Crystal Castles mer eller mindre är tillbaka, fast utan Alice Glass. Jag är glad, väldigt glad, men att Alice Glass valde att lämna CC är fortfarande betydligt mer sorgligt än att Crystal Castles är tillbaka utan henne, så att behöva lyssna igenom Frail känns lika jobbigt som det är tröstande och hoppingivande även om det fortfarande är Ethan Kath som gjort musiken och skrivit texten. För vem skulle vilja höra The Knife utan Karin Dreijer, äta sina pannkakor utan sylt och grädde, se One Direction utan Zayn eller höra Aviciis tragiska försök till att förnya sitt kommersiella sound genom att addera country-influenser? Ingen. Men jag får väl ta och bita ihop för jag älskar verkligen Crystal Castles och jag var mer deppig än alla deppighetsromantiserande tjejer på tumblr TILLSAMMANS när jag fick höra att de hade splittrats.

Frails hör vi en oidentiferad sångerska vid namn Edith som låter slående lik Alice Glass i sin skriliknande sångstil och en ljudpalett som tar oss tillbaka till 2012 när III släpptes. Vi hör sorgsna ljudlandskap ackompanjerade av repetiva trance-synthar, Ediths reverbade stämmor och den ack så snygga Reese-basen: ”det där svarta hålet till bas, sugande in dig partikel för partikel som en blodlysten dammsugare i rymden” som Bojan skrev när han gav albumet 10 av 10 i betyg. Allt detta uppbyggt över malande fyrtakter, sönderfrätta shakers och hi-hats och en subtil snare – typisk Crystal Castles-percussion.

Något jag gillar med Ethan Kaths ljudvärld är att den skiter i nutida trender inom elektronisk musik. Det vackra varvas alltid med det groteska mörkret, som i en saga och musiken är allt det som pop inte är, förpackad i ett pop-format. Med eller utan Alice Glass känns det ganska befriande att få höra melankolisk elektronika igen och riktig sådan, som inte är gjord av någon bajsnödig hipster som fastnat i en glitch i vaporwave-loopen.

Mattias El Mansouri 

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s