Bästa Nya EP: Azure Blue – Every Ending Story EP

mattiaselmansouri —  4 maj, 2015 — Lämna en kommentar

Foto:Binniam Eskender
Foto: Binniam Eskender

Artist: Azure Blue
Album: Every Ending Story EP
Skivetikett: Hybris
Betyg: 8/10

Att lyssna på Azure Blue (Tobias Isaksson) känns ibland som att bli bortförd av en flygande matta ifrån det negativa som en gång var, till en nystart någonstans bortom de böljande horisonterna, där solen alltid lyser men aldrig ger hudcancer och ständigt ger dig heads ups för om ditt solbrända anlete börjar se lika orange ut som Björn Ranelids. Här svajar alltid palmerna, med eller utan vind, brustna hjärtan är bara ett minne blott och historier om olyckliga tider återberättas som sagor för de yngre, för allt det negativa är så avlägset. Ja, paradisiska ljudlandskap är något som Tobias Isaksson målar upp med en hantverkares skicklighet, men han ackompanjerar även sin musik med djup och vacker poplyrik:

”You gave it all to me but I lost it again. It was a dream in a dream and the dawn of our downfall. The Milky Way son got a moon full of dust. And The satellite child got a room full of deep space.” 

Att Azure Blue är en av Sveriges mest lyriskt och musikaliskt intressantaste artister råder det ingen tvekan om. I Tobias fall tror jag bland annat att det har att göra med hans ålder. Även om Azuren är tidlös, så är Tobias inte det. Han är 38 och vid den åldern har man hunnit skaffa sig livserfarenhet, lära sig av sina misstag och inkorporera dem i sitt vardagliga liv, men inte minst i sina konstnärliga alster och i Tobias fall: hans musicerande. Det är något som jag tycker (och tror) att  många av de nya unga popartisterna inte hunnit göra än då de fortfarande försöker hitta sig själva. Jag tror att musiken de gör är en undermedveten reflektion av deras pågående ungdomsblomstring, men inte i Azurens fall, han är vuxen och skriver sin musik i efterdyningen av det som kallas livet.

(Värt att tilläga är att jag är att jag bara är 18 år gammal och att jag endast utgår ifrån mig själv som musiker när jag generaliserar unga popmakare. )

På EP:n Every Ending Story har han återigen tagit hjälp av The Land Below och César Vidal, som han gjorde på förrförra månadens badskumsromantiska popsingel Tragedy And Changes, både på remixerna och de två första spåren, något som resulterat i drömska och sinnesutvdigande remixer och låtar som ljuder av slow-motiondykningar ner i kristallklart vatten. Om det är detta som komma skall på fullängdaren Beneath The Hill I Smell The Sea (13:e maj via Hybris) så kommer jag gå loco!

Mattias El Mansouri 

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s