Bästa Nya Album: Hey Elbow – Every Other

emilmoodysson —  7 maj, 2015 — Lämna en kommentar

Hey Elbow-Every Other

Artist: Hey Elbow
Album: Every Other
Skivetikett: Adrian Recordings
Betyg: 8/10


Jag ber om ursäkt. Den här recensionen kommer verkligen i senare laget. Men faktum är att Every Other för mig varit en skiva som varit svår att sätta fingret på. Bakom det tydligt presenterade och snudd på briljanta ljudlandskap som finns på det här släppet verkar det finnas en eklektisk tanke i bakgrunden som gör den här skivan svårbedömd. Men efter flertalet lyssningar och ett par väl valda diskussioner finns här något jag verkligen vill berätta om, oavsett hur sent ute jag än må vara.

Hey Elbow rör sig i något slags atmosfäriskt träsk på sin debutskiva, släppt på Adrian Recordings. Trion från Malmö bygger successivt, låt för låt, upp en miljö med de elva låtar som presenteras på Every Other. Det är kallt, det är öde, men det blir aldrig för obehagligt. Ett slags skimmer får allting att kännas lite tryggare, lite vackrare. ”Skönheten och odjuret”. Det verkar inte finnas några tendenser att byta miljö heller, trots den eklektiska röra av genrer som bandet presenterar. Redan på tredje spåret, Rael, finns allt från ögonblick utav synthesizer som ringer ut likt en alarmklocka som man råkat ställa en timme för tidigt, till långsamma, brölande gitarr-riff. Men trots all denna kaotiska eklekticism finns en kontinuerlig känsla i Hey Elbows tonspråk och ljudbild, och den eklektiska ingångsvinkeln blir här lyckligtvis en fördel.

Men det finns något för pop-entusiasten också. Hey Elbow är verkligen inte svårlyssnat dravel, för den svåra musiknörden. Sångmelodierna, och körsången, som egentligen inte alls är speciellt svårtillgängliga, kryssar i både skörhet och självsäkerhet under albumets gång. Det kan stundvis framstå som lite väl kyligt, även fast just kyla är en stor del utav albumets generella känsla(på ett positivt sätt). Men sången som framförs här är definitivt tillräckligt för att stilla hungern hos en pop-nörd, eller två.

Every Other är en briljant hallucinogen. Till och med under de ögonblick då tempot går i taket finns det ett slags mysterium, kanske återigen tack vare den blandning av ont och gott, vackert och groteskt. Grandiosa ackord-läggningar och ekande körer får mina blommiga tapeter att röra på sig, och tyvärr ibland lite för mycket. Det psykadeliska och drömska är nästan ditt enda permanenta sällskap under den upplevelse som detta album rättmätigt bör kallas. Men rödsprängda ögon till trots, är faktiskt Hey Elbow logiska i sitt experimenterande, det finns en tanke bakom det till ytan sett märkliga. Kanske blir det pretentiöst ibland, men det är faktiskt ingenting som går emot Hey Elbows resultat på Every Other. Ett konstverk är ingenting utan sin ram, skulle man med pretto-stämpel i pannan kunna säga och detta är Hey Elbow mycket medvetna om. Både början och slut på Every Other lindar på ett vackert sätt in skivan i tunga drone-toner, utan att för den sakens skull gå till överdrift.

Hey Elbow gör vansinnigt många grejer på den här skivan, och den kan på förhand, eller efter en eller två lyssningar, tyckas vara svårsmält. Men det finns faktiskt gott om anledningar för de flesta att lyssna på den här skivan, för första gången eller för att ge det en andra chans. Gör inte om mitt misstag, skjut inte fram Every Other.


Emil Moodysson

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s