De bästa plattorna som släppts hittills 2015

mattiaselmansouri —  10 juni, 2015 — Lämna en kommentar

5df97e2b
Holly Herndon

Jag brukar vara ganska kass på att hålla reda på all den musik som släpps överallt, hela tiden och utan mitt godkännande. Jag hinner helt enkelt inte med allting i den här samtiden där allting ska gå så snabbt som möjligt. Musikalbum efter musikalbum verkar bajsas ut i warp-speed, man ska känna till vad Kanye West har ätit till brunch samtidigt som man ska ha hunnit lyssna på Mark Kozeleks tragiska försök till att sjunga i de nya låtarna med Sun Kil Moon som dyker upp titt som tätt på Pitchfork. Ska jag vara ärlig så vet jag fortfarande inte ens vem Sufjan Stevens är och jag har ingen som helst lust att ta reda på det heller.

Men det här skulle väl handla om de bästa plattorna som släppts hittills 2015? Ja, såklart! Här nedan återfinns de plattor jag hunnit lyssna på och som gått på repeat här hemma.

/Mattias El Mansouri


ANAMAI – Sallows 

ANAMAI

Oerhört vacker folk-drone från Toronto, placerad i gränslandet mellan det kusliga och det stämningsfulla. ANAMAI är soloprojektet signerat Anna Mayberry från noiserockbandet HSY.

Azure Blue – Beneath The Hill I Smell The Sea

Print

Drömpopens sista dans. Sveriges popkonung Tobias Isaksson har här avslutat sin episka trilogi med lika delar skimmer, svajande palmer och upphittade, tårstänkta polaroidbilder från en svunnen tvåsamhet. Han har hittat och lappat ihop sig själv, sitt brustna hjärta och livets outsägliga bekymmer och det låter bättre än någonsin.

Valet – Nature

KRANK195_5x5_300dpi

Transcendental drömpop från Portland med expanderande gitarrmattor och oupphörlig reverb som nästan fick Cocteau Twins att undra om någon snott deras sound. En stark comeback från Honey Owens (Valet) efter sju års tystnad.

Westkust – Last Forever

westkust

Göteborgs egna My Bloody Valentine men ändå inte. De är högljudda, deras gitarrer bildar Sveriges just nu välbehagligaste ljudväggar och de delar medlemmar med Makthaverskan. Behöver jag säga något mer?

Midaircondo – IV

midaircondo_iv 

En av Sveriges mest underskattade musiker som trots internationella hyllningar  ännu inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. IV är Lisa Nordströms och Lisen Rydlanders fjärde platta och den fortsätter på samma spår som tidigare plattor med hintningar om grumlig pop, fragmenterad jazz, vass elektronika och avantgardistiska ljudlandskap. Obehindrad, äkta och intressant ljudkonst.

Noise Manifesto – Decon Recon #1

NM004_Artwork

Dekonstruerad och rekonstruerad techno som låter som allt och ingenting. Här tas vi genom akvatiska, metalliska och rymdiska ljudlandskap, skapade av inga mindre än Oni Ayhun (Olof Dreijer), Aquarian Jugs (Planningtorock), Jaguar Woman (Paula temple) och rRoxymore.

Sur Une Plage – Legerdemain

sur une plage

Analog, melankolisk och stundtals retroinspirerad synthpop signerat Joshua Wells från det übergrymma kanadensiska psykedelia-rockbandet Black Mountain och Colin McKill från banden Hard Drugs och Lord Beginner. Legerdemain är deras debutplatta och det är en bra sådan.

Holly Herndon – Platform

platform

Är det Techno? Pop? Tonsatt ASMR? Emoji-techno? Post-internet? Vad vi vet är att Holly Herndon inte kan buntas in i ett fack för hon är en ljudkonstnär av rang. Faller du inte för hennes post-futuristiska och sylvassa elektronika så kommer du liksom mig förmodligen falla för henne böljande ljust kopparbruna hår och i sinom tid hennes musik.

Disappears – Irreal

KRANK192_5x5_300dpi-web

Chicagobaserade Disappears rör sig hänsynslöst mellan klaustrofobisk krautrock, experimentell shoegaze och mörk garagerock. De får gärna fortsätta så.

William Basinski – Cascade

2062_cascade_sleeve3

Cascade är egentligen ingen platta i konventionell bemärkelse för den utgörs bara av en låt på 40 minuter men den förtjänar att vara med här ändå. William Basinski har sen 90-talet skapat sig ett namn som en av världens främsta ljudkonstnärer och ambient-kompositörer med sina långa, utdragna kasettbands-drones och syntetiska sorgekväden. Cascade är ännu en låt  i genren ljudlandskap av sorg och är precis lika smärtsamt vacker som resten av Basinskis verk, och det med få medel utgjorda av  pianoklinkningar, subtila ljudmattor, delay och mängder av reverb. Att lyssna på Cascade är som att kopplas bort från verkligheten och dess outgrundliga grymhet.

Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit

 

courtney__12118_zoom

Debuten från australienskan Courtney Barnett. Självdistanserad och humoristisk indierock när den är som bäst. Sätt på den när du vaknar, när du utför hushållssysslor, grillar med dina vänner, när du inser att du inte kommer att få tillbaka någon skatteåterbäring eller ja…närsom egentligen.

Give me all your money, and I’ll make some origami, honey
I think you’re a joke, but I don’t find you very funny 

Godspeed You! Black Emperor – Asunder, Sweet and Other Distress

Godspeed_You!_Black_Emperor_-_Asunder,_Sweet_and_Other_Distress

Inte riktigt lika bra som 2012 års Allelujah! Don’t Bend! Ascend!, men det är ju fortfarande GY!BE och de kan inte bli dåliga. Dissonant, brölig och utdragen rock när den är som bäst.

Amason – Sky City

amason

Amason behöver ingen närmare förklaring förutom att de är svenskar och består av medlemmar från bland annat Miike Snow och Dungen. Sky City är en oerhört mysig platta, stöpt i en inte alltför polerad ljudbild i form av folk, subtil progg och kontemporär drömpop. Om du inte försvinner till Kelly så är du ingen människa.

Jefre Cantu-Ledesma – A Year With 13 Moons

a4014619799_10

Maximalistisk ambient med krackelerade ljudmattor och sinnesutvidgande drones som även ger utrymme för dova trummaskiner, subtila gitarrplock och distade metalliska ljudlandskap. För er som inte är bekanta med den San Fransisco-baserade multiinstrumentalisten så bör nämnas att hans repertoar bland annat innefattar samarbeten med Grouper och Oneohtrix Point Never och en drös med vackra ambientplattor. Lyssna!

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s