Bästa Nya Album: Algiers – S/T

gabrielsalomon —  17 juni, 2015 — Lämna en kommentar

algiersband

Artist: Algiers
Album: S/T
Skivetikett: Matador
Betyg: 8/10

Algiers är en trio baserad i London och New York, men med ursprung från Atlanta, beståendes av sångaren Franklin James Fisher, basisten Ryan Mahan och gitarristen Lee Tesche. De har tidigare varit förband åt bland annat Interpol och de har även gästats av Bloc Partys trummis under en turne. Redan 2012 släpptes debuten Blood i endast 500 ex och året därpå kom Claudette på Matador, som tidigare huserat band så som Mogwai, Yo la tengo och Pavement

Algiers säger sig hämta inspiration ifrån Nina Simone och Suicide och med ett väldigt tydligt politiskt budskap, med texter om rasism och religion, vilket man kan se på deras hemsida som liknar en tumblr med texter av Edward Said (en av de stora rösterna inom postkolonialismen) och bilder på bland annat Bobby Hutton, som var en av de första medlemmarna i Black panters, demonstrationer och artister som påverkat deras sound.

Det är bluespunk som påminner en hel del om den tiden då Nick Cave fortfarande var förbannad på allt och alla, som en modern version av ”The firstborn is dead”, fast med en betydligt gospeligare röst. Vissa låtar som And when you fall låter som något som hade kunnat medverka på soundtracket till Lost Highway med det Trent Reznorsaktiga monotona malandet mot slutet .

Vissa andra låtar som Blood får mig att tänka på Lonesome Valley från soundtracket till Oh brother where are thou. Andra låtar som Irony.Utility.Pretext har nästintill synthiga element, nästan lite tidigt 90-talsklubbscen med en slinga som de lånat från Kraftwerks Trans-Europa Express

Skivan överlag har något väldigt mörkt över sig, en ständigt närvarande begravningsstämmning och en konstant domedagskänsla, man vill höra hela plattan som ett soundtrack till en apokalypsfilm där allt går åt helvete för alla. Men framförallt skulle man vilja se Algiers live för att se om de har samma känsla på scen som man får av att lyssna på det hemma. Så om någon klubbokare läser detta: få hit Algiers omgående!

 Gabriel Salomon

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s