Bästa Nya Album: White Poppy – Natural Phenomena

mattiaselmansouri —  29 juni, 2015 — Lämna en kommentar

NNF317artweb

Artist: White Poppy
Album: Natural Phenomena
Skivetikett: Not Not Fun
Betyg: 7.8/10

Vancouverbaserade Crystal Dorval har sedan 2011 skulpterat ihop svajande soniska vardagsflykter med sin distade och oerhört beroendeframkallande drömpop, isolerad och helt på egen hand, något som märks på hennes musik som White Poppy som känns lika världsligt oberörd och obefläckad som djupa urskogar. 2013 debuterade hon med en självbetitlad LP och nu, två år senare är hon tillbaka med albumet Natural Phenomena. 

Natural Phenomena inleds med låten ”Confusion”, en flerstämmig psych-gaze-koral som drunknar i ett soniskt hav av reverb och delay, en explosion av ljud som överlappar varandra, likt stänkt färg på en målarduk. Suggestivt och överväldigande vackert, med en av världens finaste gitarrplocks-melodier som gör sig till känna drygt 2 minuter in i låten.  Den sätter också signatursoundet för den resterande plattan: drömskt förledande nu-gaze, desorienterad neo-psych, korala, fragmenterade hymner och skramlande och oerhört distade gitarrer. Som en maximalistisk Grouper körd genom ett distortionfilter: sönderfrätt, akvatiskt, utomvärldsligt och alldeles, alldeles underbart.

På något outgrundligt vis låter det främmande, men även familjärt. Musiken vandrar hand i hand med den transcendentala och experimentella musik som numera är synonym med artister och musiker bosatta i Portlands vackra naturangränsande stadsmiljöer och Kanadas skiftande landskap. Däremot kan jag inte sätta ordet på vad Crystal Dorvals musik låter som. Det kan bero på att den spelades in på hennes gård på Vancouver Island under ett spann på 9 månader, avskuren från det rika kulturlivet som annars frodas i storstäder. I ett pressmeddelande sade hon att inspelningen av Natural Phenomena var en långsam process, där vissa dagar kunde bestå av att addera en melodislinga eller en gitarrmatta, ibland ingenting, vilket manifesterar sig på plattan som travar på obehindrat och oansträngt utan några som helst referenspunkter att luta sig mot. Man får känslan av att Dorval inte pratade med så många under den tidsperiod som Natural Phenomena spelades in. Vilken tur för oss.

Mattias El Mansouri

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s