Bästa Nya Album: Matchess – Somnaphoria

gabrielsalomon —  6 juli, 2015 — Lämna en kommentar

Chicago musician Matchess aka Whitney Johnson.__cr: __cr: Andrew Zeiter

Artist: Matchess
Album: Somnaphoria
Skivetikett:  Trouble In Mind
Betyg: 7/10

Matchess är ett sådant band som har lyckats undgå mig helt, trots att det har blivit Editors Choice på allmusic.com och fått relativt bra omdöme av användarna på sidan. Inte heller relaterade artister var något jag kände igen, så jag började lyssna igenom det med helt öppet sinne utan att ha något att jämföra med när skivan började spelas.

Somnaphoria är Chicagobaserade artisten Whitney Johnsson från bandet Vermas andra soloskiva, vars första skiva Seraphastra släpptes 2014

Till skillnad från Seraphastra så känns Somnaphoria betydligt mer sammanhängande och mindre skramlig på både gott och ont; det är mindre experimenterande, men samtidigt mer stämning och det första jag tänker på är cyberpunk (det vill säga en undergenre till science fiction med fokus på teknik och datorer i en dystopisk framtidsmiljö).
Det är musik som skulle passa utmärkt i en sådan miljö, känner jag som är uppväxt med spel som Syndicate och Shadowrun. Eller i det mer samtida Deus Ex.

Inledningsspåret ”So many fetters” har ett mekaniskt sågljud i bakgrunden, som gör att man ser framför sig regn och fabriker där ljudet kommer ut ifrån bakgrunden

After its own Image” och ”Mortification Of the Flesh” påmminner om något som skulle kunnat vara med i en cut-scene i spelet Hotline Miami 1, vilket kanske var bland 2012 års bästa skivor, medan ”Nursery Tales of the spectre” och ”Burst asunder” mest låter som något Psychic Tv hade kunnat släppa, och det är mer eller mindre den vackraste komplimangen jag kan ge någon.

Om man skulle sammanfatta det så skulle jag säga att skivan sätter en sinnesstämning, och den sinnesstämmningen är en regnig natt i mörkret.

Gabriel Salomon

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s