Bästa Nya Album: Earthly – Days

mattiaselmansouri —  28 juli, 2015 — Lämna en kommentar

PromoImage

Artist: Earthly
Album: Days
Skivetikett: Noumenal Loom
Betyg: 7.6/10

Ibland känns all elektronisk musik som beskrivs som post-vaporwave så sinnesjukt himla meningslös och tråkig. Det kan ha att göra med att jag aldrig riktigt gillar vaporwave och inte tenderat att gilla något som beskrivs som dess efterföljare. Därför tvekade jag lite på att lyssna på Earthly när jag fick deras debutplatta skickad till mig, då vaporwave nämndes i den tillhörande presstexten. ”Är det ännu två unga snubbar som lärt sig pitcha röster och leka runt med sina sequencers?” var något som infann sig i mitt huvud.

Men jag hade ganska fel och rätt samtidigt. Grejen är den att Earthly, den unga Carrboro-itiska (North Carolina) duon signerat post-college-rumskamraterna Edaan Brook och Brint Hansen är precis det jag fruktat: två unga producenter som gör lekfull elektronisk musik som infinner sig i efterdyningen av vaporwave-vågen i en sorts kontemporär glitchig chillwave. Däremot är det inte dåligt, utan tvärtom. På deras debut Days har de trots sitt tydliga post-vaporwave-sound lyckats med att sudda ut alla referenspunkter i den dåtida och samtida musik som deras alster är sprungen ur.

Days består av 12 låtar, alla helt olika varandra, men ändå outgrundligt sammanfogade i en enhetlig röd tråd. De är alla lika välgjorda och välproducerade, tillräckligt polerade för att låta oss uttyda alla nyanser och detaljer och tillräckligt smutsig för att låta musiken vara höljd i dunkel och dess riktning okänd. Men även om den låter vilsen och och abstrakt, går det inte att undgå hur kulört,  glad och lekfull musiken på plattan faktiskt är. Det räcker med några av låttitlarna för att bilda sig en bild av hur den låter:Ice Cream”, ”Glaze”, ”Babby Bobby” och ”Secret Squirre”.

Musiken rör sig obehindrat och nästintill blixtsnabbt mellan soniska ljudlandskap, fragmenterade samplingar och perfekt manipulerade vocals. Enstaka beats och igenkännbar lånad percussion från 808:or och organiska och akvatiska synthmattor gör sig också till känna, ibland precis vid öronkanalen, ibland lågt mixat i ett grumligt eko. Det enda jag kan tyckas sakna ibland, även om jag gillar abstrakt, oförutsägbar musik, är ändå någon sorts konkretism (är det ens ett ord?) och något strömlinjeformat. Nej, jag pratar inte om något kommersiellt gångbart, utan något mer lättlyssnat. Men i samma veva slår jag mig på fingrarna och upptäcker att det är såhär musiken ska låta.

Mattias El Mansouri

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s