Video: Professor P & DJ Akilles – ”So Amazing”

emanuelssonv —  18 augusti, 2015 — Lämna en kommentar

Professor-P-Dj-Akilles-Press2-photo-Martin-Wichardt-LowRes

 

 

Det första jag tänker på när Professor P och Akilles dyker upp i svart kostym och svart fluga är UGKs ”International Player’s Anthem”. Den klassiska låten där Outkast gästar och videon handlar om Andres bröllop. Det är beatet, det pampiga blåset i kombination med soul-samplingen, men antagligen också bilen och hur Professor P jämför sitt förhållande till hip hop med ett äktenskap.

Akilles kör och Professor P rappar från passagerarsätet. Det finns bara en fil. Inte för att det inte skulle gått att bygga ut vägen, det finns gott om plats längs sidorna, men det behövs inte för det är en liten landsväg, den är inte särskilt trafikerad.

”We created a lane to provide the soul vibe for the sake of the game” – de skapade filen för flera år sedan men de är egentligen fortfarande de enda som kör i den.

Jag gillar videon för att den kombinerar så många klassiska uttryck inom den amerikanska hip hopen: den nercabbade bilen, den långa raka vägen, och sättet att stå rakt upp och ner och rappa framför kameran. Alla dessa uttryck är väldigt amerikanska, men istället för palmer och gator och stränder kantas vägen här av barrträd och björkar och gröna fält. Och istället för att stå och rappa och digga i ett gathörn står de på en klippa vid en stor sjö. Alltså de klassiska uttrycken i en svensk kontext.

Jag kommer förutom UGK och Outkast att tänka på Blu, och det är knappast heller någon slump. Låten heter ”So Amazing”. De rappar som jag skrev innan om att ”provide the soul vibe”, och Akilles samplar till och med från hooken på Blu & Exiles ”So(ul) Amazing”. Men jag gillar det. För Professor P refererar nästan i varje låt han gör till sina egna influenser och hip hopens referensramar. Bara i den här låten droppar han Timbuktu, Kool G Rap och Rakim. Och Akilles gör ofta samma sak i beatsen, refererar till olika tider och känslor genom att sampla rader eller enstaka korta fraser från andra rappare. Som här när han scratchar Talib Kweli.

Och jag vet, det blir ibland tröttsamt att alltid referera tillbaka till den amerikanska hip hopen även när man skriver om svensk hip hop. Det tycker jag själv. Men samtidigt går det inte riktigt att komma ifrån. Och jag känner att speciellt när man pratar om några som Professor P och DJ Akilles går det verkligen inte att komma ifrån, med tanke på hur starkt de har ena foten i traditionen hela tiden, och den utgår faktiskt, vad man än tycker om det, från USA.

Men därför gillar jag också hur de åker på en svensk landsväg och står vid en sjö. Hur de tar den amerikanska traditionen och det amerikanska arvet: från de tre stora scenerna, västkusten, östkusten och södern, och på det bygger vidare med det svenska.

”This that rugged street corner rolling dice rap, Swedens finest” –  rappar P från en idyllisk sjö. Och det är som att det sammanfattar allting jag tycker om den här låten och videon.

Viktor Emanuelsson

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s