Intervju: Foxygen

mattiaselmansouri —  20 augusti, 2015 — Lämna en kommentar

focygen

Den kaliforniska duon Foxygen är på svensk mark för första gången. För två år sedan var bandet bokade att spela på Way Out West men fick ställa in. Tillsammans med nya bandet …And Star Power gör Sam France och Jonatan Rado vad som kan bli Foxygens näst sista spelning – någonsin. Björn mötte upp duons ena halva, Sam France för en intervju på årets upplaga av Way Out West.

”Det känns faktiskt konstigt, jag kommer att sakna den här turnén. Vi har ett så grymt band nu. Lite bitterljuvt, du vet. Det har varit väldigt roligt”, berättar Sam bakom stora solglasögon och en ljus flasköl. 
 
Spelningen i Slottskogen kan – om man vill – ses som en liten lektion i rockhistoria. Foxygen tycks vara inspirerade av allt. Och allt ska ut på samma gång. Därför blir låtarna i mångt och mycket oigenkännliga från skivversionerna när de framförs med en nästan dumdristig intensitet. En konsert med Foxygen skall inte förväxlas med att lyssna på en skiva med dem. Take it or leave it är lite känslan som infinner sig när den dryga timmen av urladdning är slut.

”När det gäller live-grejen har vi kommit till en punkt där vi behärskar vad vi faktiskt håller på med. I början var vi förvirrade. Visst hade vi gjort gig tidigare, men till en början var vi bara ett band som mest höll oss till att spela in i studio. Det har tagit till nu egentligen för oss att hitta en form som fungerar, vi känner oss mer självsäkra nu.”

”Min handled har fortfarande inte läkt…”, berättar Sam när jag frågar om hur det är med hans skador. Han lät operera sin handled tidigare iår. ”…den läker inte eftersom jag fortsätter att göra alla moves jag gör, trots att min läkare har förbjudigt mig. Det är också en av anledning till att turnérandet måste få ett slut.”

GHM: Ni kommer fortsätta att göra skivor, men dra ner på turnerandet?


Att turnera är inte en prioritet just nu. Jag säger inte att vi aldrig kommer att turnera igen, men just nu är jag trött på hela cykeln när det kommer till att släppa skivor, spela in och sedan ut och turnéra. Jag vill bara kunna göra skivor i lugn och ro, utan att skivbolaget (Jagjaguwar) stressar oss, ”gör det här” eller ”gör så här”

GHM: Jag stod väldigt nära när du hoppade ner i publiken nyss
Haha, verkligen? Det kändes bra. Jag hade kul där nere!

GHM: 

Vad menar folk när de kallar Foxygen för ironiska?


Vad jag tror att de menar – och jag vet inte ifall det är negativt eller positivt – är att vi inte har någon skam. Vi anser oss inte överlägsna någon eller något. Blir vi influerade av någonting så använder vi det, och vi har ingen anledning att inte göra det. Men jag tror att det kan vara därför.

GHM: Ni har inspirerats mestadels av 60 och 70tals-musik. Inspirerar ny musik er?


Vi influeras av ny musik också. Kanye West, till exempel eller sådant som spelas på radion, det kan vara vad som helst men jag tycker att den bästa musiken idag kommer från Hip Hop-världen, eller från kvinnliga artister.

”…men jag tycker att den bästa musiken idag kommer från hip-hop-världen eller från kvinnliga artister.”

GHM: Du har berättat att du brukade imitera dina favoritsångare. Vem imiterar när du är på scenen?


När jag var väldigt ung brukade jag imitera artister som Beck… Jim Morrisson också. Sedan blev det alla från 60 och 70-talet. På scenen kan jag känna mig inspirerad av vem som helst.

GHM: Jag började tänka på David Byrne när jag såg dig nyss
*skratt* Verkligen?! Han är en stor influens, och då talar jag för hela bandet. Bowie också såklart. Jag har försökt hitta samma kostymer som han hade. Det är svårt att hitta bra kostymer…
GHM: Jag älskar eran låt Oh Yeah. Det är en grym soul-låt. Har ni tänkt tanken att släppa en ren soulplatta?
Faktiskt, så jobbar vi på en Hip Hop-skiva just nu. Det kommer finnas soul där med, och mycket R&B.

GHM: 

Ni jobbar också på en orkestral platta?


Ja precis. Den börjar vi med i Oktober. Vad kan jag berätta om den? E.L.O och Jeff Lynn har varit stora influenser.

GHM: Det känns som att det kommer bli en lång skiva?
*skratt* Den kommer att vara normal. Tio – Elva låtar.

GHM: 

Under spelningen framförde ni små uppdiktade bråk som bland annat går ut på att gitarristen och basisten fäktas med svärd och att du blir vansinnig på att de andra bandmedlemmarna står och spelar kort.
Vi brukade ju bråka och knuffas under konserterna, det gör vi fortfarande. Man blir frustrerad, alla i bandet blir det. Men, när vi inte har något att bråka över, då fejkar vi ett bråk istället.

Intervju: Björn Gällman Nyström

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s