Bästa Nya Album: Mattias Alkberg – Personer

bjorngn —  10 september, 2015 — Lämna en kommentar

Alkberg-Personer_3898x3898pxArtist: Mattias Alkberg
Album: Personer
Skivetikett: Teg publishing
Betyg: 8/10

”På rikt, jag fattar inte, liberalist. Hur blev det min uppgift att tolka ert piss?”. Mattias Alkberg är tillbaka från de två senaste utflykterna bland zombies och Black Flag-skitig punk. På Personer består framåtrörelsen inte bara i Autotunen och de elektroniska arrangemangen. Det är också mer suggestivt än någonsin. ’’Djävulen bor i detaljerna’’, sjunger Alkberg. Men på Personer är det i detaljerna behållningen bor.

Ovanstående citat från ’’Svensk Elegi’’ ekar till exempel av syskonen Drejier ­(’’Liberals giving me a nerv itch’’). Ty båda besjungs med precis samma röstförvrängning. Och på sina håll är det tydligt hur mycket The Knife som finns att hitta här: Idéivern och ilskan, och hur beatsen och rytmerna otåligt vill hävda sig. Texthäftet är – precis som på Södra Sverige-skivan – en läsfest . Mitt i all svärta är det smått omöjligt att inte fnissa åt, exempelvis: Vill ha negerboll / Sjunga nationalsång / Hota Åsa Linderborg / Älska Sabaton.

Men det blir faktiskt ännu bättre precis efter den textraden. Åtta minuter långa technon i Ossendorf – som för tankarna till smutsiga golv och mörka tunnlar, samtidigt som Ulrike Meinhofs fängelsevistelse hänger över anrättningen på ett ytterst effektfullt sätt – är tveklöst skivans starkaste spår.

Alkbergs korståg genom genredjungels mörkaste utkanter lämnar en hungrig efter nästa släpp, samtidigt som man inte riktigt kan sluta lyssna på den här skivan. Det dunkla och mångbottnade tilltalet gör att man vill hålla den i handen hela hösten.

Björn Gällman Nyström

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s