Bästa Nya EP: Lighthouse – The Escape

emilmoodysson —  11 september, 2015 — Lämna en kommentar

ESCAPE omslag KLART (mindre storlek)

Artist: Lighthouse
Album: The Escape
Skivetikett: Självutgivet
Betyg: 7.5/10

Är man det minsta lilla familjär med universitetsstaden Lund kommer det förmodligen som lite av en överraskning att staden är hem åt The Radio Dept – det troligtvis största svenska shoegaze/drömpop-bandet någonsin. Det kanske verkar otroligt, men någonstans i det till synes oändliga havet av störiga studentspex, gulliga små bostadshus och nästintill arrogant lunda-skånska, går det att hitta inspiration till fantastiskt bra shoegaze och drömpop. Den unga och minst sagt lovande shoegaze-sextetten Lighthouse är ytterligare ett bevis för detta. Efter att tidigare i år gjort entré på den skånska gazer-scenen med singeln ”We’ll Drown” är Lighthouse redan tillbaka med EP:n The Escape, och redo att dränka alla tänkbara åhörares öron i fuzz-gitarr och ekande sång.

Lighthouse är inte speciellt hemliga med var de kommer ifrån, varken geografiskt eller musikaliskt; bandet beskriver sig kortfattat som ett ”Shoegazeband från Lund”. En beskrivning som egentligen inte gör Lighthouse speciellt mycket rättvisa. Musiken som bandet presenterar på ”The Escape” är nämligen av en mycket mer varierad karaktär än så. Missförstå mig inte, Shoegaze har en viktig roll på den fyra låtar långa EP:n, men den är knappast ensam i sin uppsättning.

Redan under öppningsspåret ”You” ger Lighthouse lyssnaren ledtrådar om något mer än bara golvstirrande. Trots låtens något energiska karaktär går det att höra en malande tristess, kanske speciellt i Simon Jankes sångröst, då resten av bandet ägnar sig åt någon slags post-punkig shoegaze. Inåtvänd shoegaze-sång  är visserligen lika ovanligt inom genren som reverb men det som går att höra i ”You” är ett något annorlunda stuk på just den klyschan. Stundvis tar låten till och med an något slags indie-etos, men Lighthouse faller aldrig ner i Indiegaze-fällan. Sången fortsätter eka lika ångestladdat samtidigt som rytmsektionen riktar in sig allt mer på melodiska basgångar och spastiska trumkomp.

Under andra spåret ”Haven” utsätts man som lyssnare för en ordentlig plot twist. Den tristess som går att höra under föregående spår visar sig ganska snabbt ha varit någon slags musikalisk foreshadowing och tar en stor plats i låtens känslomässiga spektrum. När gitarrerna rosslar och surrar som mest sätter sig dessutom en massiv orgel mitt i ljudlandskapet, och gör det hela lite mindre nyktert. Trots låten, och faktiskt hela EP:ns något okonventionella produktion, med gitarrer som snarare är hårt panorerade än heltäckande skulle det inte förvåna mig om det visade sig att Lighthouse är stora fans av band såsom Red House Painters, Codeine och Low. Slowcore är ju kanske inte den mest experimentella stilen när det kommer till produktion.

Genrens influens blir allt tydligare under resten av EP:n, och man glömmer fort bort att bandet kallar sig för Shoegaze. Kanske görs detta lite övertydligt under andra hälftens låtar, och bandet fullkomligt proppar lyssnaren full med piano-kompositioner som ibland till och med ger bandet en rockballads-vibb. Det märks att Lighthouse har en viss strävan efter originalitet, något som egentligen är mycket välkommet i en såpass stel genre som Shoegaze ändå tenderar att vara. Stundvis blir denna genrebrytning kanske lite för aggressiv, och det känns lite väl mycket som ett statement. Men för ett band som inte ens funnits i ett år är den här EP:n minst sagt en mycket imponerande prestation. Till och med bland de allra största och mest hyllade shoegaze-banden finns det en motvilja mot förändring. Lighthouse bevisar inte bara att Shoegaze uppstår i de mest spexiga av studentstäder. De bevisar också att ”genrebrott” är högst genomförbara, att det till och med är något som höjer musiken.

Emil Moodysson

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s