Bästa Nya Album: Deportees – The Big Sleep

amarbajric —  7 oktober, 2015 — Lämna en kommentar

Cover_The Big Sleep
Artist:
Deportees
Album: The Big Sleep
Skivetikett: Stranded/Universal
Betyg: 9,5/10

I min lärobok läser jag att ett inslag som framhålls i den nordiska litteraturen är en ”besynnerlig tendens till svårmod eller ångest”. Att det inte går att komma ifrån att nordbornas kamp mot en barsk och nyckfull natur historiskt sett har spelat en viktig roll i deras liv. Och att man kan förmoda att den här kampen skulle ha satt djupa spår i nordbornas mentalitet och konstnärliga skapande.
Det nordiska svårmodet är ett tidlöst fenomen, och när det appliceras på tidstypisk popmusik så har det potential att nå ut till de som behöver få höra att de inte är ensamma om att känna det.

Umeåbandet Deportees förra skiva Islands & Shores, den som gjorde att jag upptäckte dem, var en sådan som nådde ut och nådde in, som hade trösten i tystnaden mellan orden och i refrängerna som lyste upp mitt bosnisk-nordiska mörker.

The Big Sleep är en helt naturlig fortsättning på den stora känslan som dess föregångare förmedlade. Deportees har alltid lekt och svävat med rotlösheten som arv och flykten som vapen. Nu när tiden flytt, när fyra år har gått mellan då och nu, så inser jag att tiden inte är något sett i relation till den tidlöshet, det nordiska svårmodet om ni så vill, som återspeglas i Deportees musik.

The Big Sleep behöver inte ses i relation till något annat för att berömmas och framförallt njutas av. Det är en fördel om lyssnaren har ouppklarade affärer med sig själv eller världen, kärleken eller svårmodet. Det finns poplyrik av sorten som löser upp knuten i magen, det finns gitarrer och syntar som kan vina, grina och darra på en och samma gång. Det finns något mänskligt och bräckligt i Deportees musik. Det finns något subtilt i ansatserna som blir explosionsartat i slutsatserna. Något smakfullt i snickrandet av melodier och något skrämmande ärligt i de svarta skuggorna som målas upp. Det finns något som är till lika stor del uppgivet som hoppingivande här.

Framförallt är The Big Sleep befriad från stora och pampiga utsvävningar, här är det bara personliga tankar som framställs med en otrolig klarhet, om än stundtals svårtolkade. Som sagt, personliga. Det är mellan mig och dem. Den här gnagande känslan, den är mellan oss.

Stundtals är det upplyftande och stundtals kräver musiken mer, får mig att släppa allt och ta plats framför högtalarna på golvet, släppa världen och byta bort allt mot en låtlängds magi. Även om skivan kan mätas i poptermer, i tyngden guld per låt, är det inte förrän helheten omger en som den når sin fulla potential.

I ”Dark Horse” är skillnaden mellan Islands & Shores och The Big Sleep som mest uppenbar: det som var sockerdricka är nu sirap. Det är ännu mindre utrymme ovanför huvudet, ännu mindre utrymme att finnas till. Samtidigt blir det stundtals lite väl raffinerat, ljudkonstruktionerna är lite väl syntetiska och udden, som det okontrollerbara ger, är borta.
Jag vet att sådant här har en tendens att komma fram under livespelningar, med lyssnande hjärtan och dansande kroppar som är riktade mot scenen.

Inte ens 80-talsvibbarna som frestar likt alla färgglada skor på stan, konsekvensen av att bli influerad av samtiden år 2015, kan skrämma bort allvaret i att Deportees som band tar sig över den välbevakade gränsen och landar mjukt med sina geniala ordlekar.
Det finns en desperation som stundtals kommer fram under skivans speltid, en kvävande känsla som med syntslingorna som viner drömmande framåt och längtande bakåt, ger kusliga vibbar – någonstans mellan Joy Division och det färgglada 80-talets popmusik, någonstans mellan tiden efter industrisemestern och tiden fram till nästa.
Lyssna bara på trummorna och syntarna i ”Love Me Like I’m Gone” och addera det enkla men uppradade, det ärliga som vissa inte ens vågar dela med sig själva.

There’s a couple of things that I’m scared of / One is dying alone in my sleep
There’s a couple of things that I’m scared of / One is being alone with myself

Visst är det stundtals lätt att visdomen tappas bort i tempoväxlingar, till och med i de snyggt utmejslade melodierna som går i pophastighet. Det är ibland så renodlat att det förlorar den där osäkerheten som Islands & Shores hade. Överkompenserat för att vara på den säkra sidan. I The Big Sleep söker ordpoesin mer än den hittar, men den tappar aldrig tappar bort sig själv. Framförallt finns berättarlusten fortfarande kvar.

Det är fördragna gardiner och solljuset som skär igenom, förberedelser på vintern under täcket och det nordiska mörkret som väntar på industrisemestern. Det är hulkande och accepterande av nederlag, men aldrig några romantiserande eller glorifierande drag. Musik som dras igång för att dra bort den grå kulissen, leken som dödar tristessen och döms till livstid. Framförallt är det vinet en vardagskväll och en dröm om fredagsmys för två, någon att anförtro sig åt.

”A Shelter And A Storm”
är det organiserade kaoset som hålls ihop av vardagstristessen, den trötta blicken som följer röda baklyktor bort från kvarteret och drömmer om evigheten utan ensamheten varje natt.

Skivans sista spår ”Terror är en mörk och kvävande historia som dröjer sig kvar länge efter att skivan slutat snurra. Den sätter allt på sin spets, flykten, tiden mellan drömmens slut och uppvaknandet, när insikten kommer om att det är omöjligt att försvinna och samtidigt omöjligt att finnas till.

Deportees musik handlar om det där som finns mellan människor. Det som manifesteras i form av en blick, som inte gör någon åverkan förutom den osynliga djupt där inne, som löser upp en knut och lovar solsken, om än på obestämd tid. Osäkerheten märks inte på framförandet, den bara lyser igenom i ärligheten. Den trötta, sänkta blicken som skriker att vi är på flykt, vilse och tröstlösa, fast ingen hör. Den som stirrat i marken och byggt murar mot skyn och allt för sent inser att solen skymts. Eller så för den bara en kamp mot människans barska och nyckfulla natur.

There’s a million ways to lock a door / Not as many ways to open one

Amar Bajric

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s