PREMIÄR: Dödens Dal – ”Skärfälten”

mattiaselmansouri —  14 oktober, 2015 — Lämna en kommentar
ddpb2015

Foto: Anders Ekert

”Kanske den deppigaste låten vi har gjort {..} passar bra till livet.”

I den grekiska mytologin kan vi läsa om gudinnan Persefone, dotter till Zeus och Demeter. En dag när hon plockade blommor råkade Hades, härskare över dödsriket, få syn på henne och han greps av sådan åtrå att han rövade bort henne ner till underjorden. Efter att ha vandrat runt och letat efter sin försvunna dotter, föll Demeter i en sådan omfattande depression att hon avsade sig sina plikter som fruktbarhets-och skördegudinna och lät världen drabbas av hennes tröstlösa sorg; skördarna slog fel, djuren dog och människorna dog. Lite så känns det att lyssna på Dödens Dal.

Deras musik är nämligen så monumentalt sorglig att den hade kunnat agera soundtrack till det smärtsamt vackra dystopiska dramat i Vägen. Eller varför inte som en tonsättning till när de dödas själar fraktas över floden Styx till underjordens mörka rymd Erebos, ty i en metaforisk kontext agerar musiken som Henrik Von Euler och Rickard Jäverling skapar allt det; det där askmolnet till atmosfär som solens strålar försöker gråta sig igenom, samhällskollapsen, den pulserande hjärtfrekvensen som byts ut av ett pipande streck eller den paralyserande stumheten som far genom kroppen när din bästa vän tagit sitt sista andetag.

”Skärfälten”, låten som den här texten i början var tänkt att behandla och som vi har fått äran att premiära, är ungefär allt som den Stockholmska duons bandnamn enligt mig för tankarna till: det är sorgens alla skepnader transponerade till toner som blivit lämnade åt sig själva i de karga, andefattiga, elektroniska  ljudlandskap som länge utgjort deras musik. Låten är tagen från deras kommande album På Natten Ovan Molnen, den sista installationen i en trilogi av sorg som tog sin början 2013 med Gå Ensam Förbi Horisonten och följdes upp förra året med Korsa Jord, Luft, Is. I ett mail beskriver Henrik Von Euler”Skärfälten” som ”Kanske den deppigaste låten vi gjort”, något som enligt mig borde vara utbytt till ”Kanske den vackraste låten vi gjort”. När det fullbordade sorgekvädet kommer ut hoppas jag dock på att några av låtarna hittat vägen till de Elyseiska fälten.

På Natten, Ovan Molnen släpps den 21:a oktober på Flora och Fauna.
Releasefesten äger rum på Folk i Göteborg den 23:e Oktober.  
 
Mattias El Mansouri

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s