Bästa Nya Album: Junglepussy – Pregnant With Success

emanuelssonv —  21 november, 2015 — Lämna en kommentar

junglepussy-pregnant-with-success-slide

Artist: Junglepussy
Album: Pregnant With Success
Skivetikett: Självutgivet
Betyg: 8/10

”I’m giving you the choice to fuck with me now or later but you will regardless.” Så skrev Junglepussy i ett mail till magasinet Complex inför sin nya skiva Pregnant With Success. Det är svårt att inte bli intresserad efter ett sådant uttalande.

Redan i första låten presenteras en imponerande bredd. Både i produktion men framförallt Junglepussys känsla för rytm och språkmelodi. Jag känner det närmast som en pågående dissikering av själva rappandet. Att det plockas isär och sätts ihop. En uppvisning i att leverera. Över oerhört mångfasetterade mattor av beats går hon sedan på. Växlar upp och ner.

”how you gon say you love me
you don’t do nuthin’ for me”

Det är som att hon bestämde för sig själv, som en övning, att ha ett nytt flow i varje låt. För så är det. Beröringspunkterna jag kan tänka mig är många och olika. Från LadyBug Mecca (Digable Planets) och Jill Scott, via Killer Mike och Missy Elliot till Asap Rocky och Soulja Boy. Och eftersom hon bemästrar allting blir det lätt och luftigt att lyssna på. De kraftiga variationerna gör att musiken aldrig blir statisk.

Det är en oerhört dynamisk skiva. ‘Bout You, är det enda undantaget, där det tyvärr blir lite platt och nästan tjatigt. Annars är den levande, i varenda liten stavelse och taktslag.

Vid första lyssning känns skivan som en fortsättning i traditionen av Drake och trap och Asap Rocky, men ju mer jag lyssnar desto mer sätter jag den åt ett mer klassiskt hip hop sound. Produktionerna är raka, trots allt, liksom rotade. Och jag vill absolut mena att det faktiskt är ganska klassisk hip hop här i botten. Dear Diary, sista låten på skivan, skulle till exempel lika gärna kunnat vara en låt av Dilated Peoples eller DJ Premier.  Sedan fylls den där botten ut med influenser både inom och utanför den ljudbilden, medan trapvågen färgar av sig på allting.

Vad som starkast är kvar i mig efter Pregnant With Success är Junglepussys obehindrade anammande av olika rytmer och tempon. Skivan är på många sätt en smältdegel av olika typer av flows och produktionsstilar. Där Junglepussys rap för mig sticker ut mest. Hur hon till synes så lätt växlar upp och ner i sitt rappande. Stannar av och drar ut på stavelserna för att plötsligt och oförutsägbart öka takten och göra det snabbt och kompakt. Inte många rappare gör det, ännu färre gör det bra. Hon får rappandet och varierandet av det att verka så lätt, och bara någon som kan hantverket utan och innan kan göra det.

”I’m creating my own world” säger hon medan hon borstar tänderna på skivans sista spår. ”I look at all the succesfull people in the world, feeling more sure of myself than ever”. Frågan är om tandborstningen är efter frukost eller innan läggdags. Om hon går och lägger sig med vetskapen att den här grejen, den är riktigt bra. Eller om hon är på väg att starta upp sin dag och ta över världen. Det spelar ingen roll egentligen, nu eller senare är vilket som. Den där världen hon skapar för sig själv äger hon redan. Alla andra kan välja mellan nu eller sen.

Viktor Emanuelsson

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s