Bästa Nya Låt: Jonas Lundqvist – Lyft och Försvinn

Gehitmusiken —  24 november, 2015 — Lämna en kommentar

eeee

Jonas Lundqvist showstealar i princip vem som helst i indie-Sverige. En av de bästa spelningarna jag varit på, det var Joel Alme på Pusterfiket. För att Jonas smög upp, eller dansade på nått sätt, uppå scen och ägde scenen, det vill säga alla i Göteborg på den tiden, med ett sjukt dramatiskt fast på ett så underbart avslappnat sätt. Så som vissa kan föreställa sig den skånska rösten, fast på Göteborgska? Vilket kan bero på att jag satt och lyssnade på Emil Jensens mellansnack på vad jag förstod var en spelning, det lät givetvis underbart, rättframt, ärligt, genuint framkallad blixt på de tre minuter det tog innan jag klickade ner videon.

Jag insåg att jag glidit djupare in i Adrian Recordings Youtube-sida, och att det kan ha påverkat mig. Kanske den underbara skånska rösten, nja? Jag tror det var snarare så att så enkelt tog del i malmöetikettens fina vision och utbud, som jag egentligen alltid har delat och älskat med svensk indiemusik, samma vision som drev igång den här bloggen och fick mig att skriva dag ut och dag in. Det är något som jag kanske hörde hos Hellström när jag var liten, och skämdes för. Men ingenstans hör jag det klarare än hos Jonas Lundqvist. Magnus Bjekert har drivit Adrian Recordings, tror jag, efter principen FÅNGA DEN DÄR KÄNSLAN, som en vacker, mångfärgad fjäril med en sprucken vinge. Med släpp från Björns Vänner, Emil Jensen och Alice Boman har han värnat om det, och Sverige har fått en mjukare, mer poetisk indiemusik som också lyckats komma nära hjärtan i en tid där det behövs som mest.

Jag har ännu inte riktigt satt ord på vad det är, och jag vill inte heller göra anspråk på det med nån kliché trollad ur röven, men Jonas Lundqvist har det och kan göra en video så enkelt som att bjuda över en vän och förvandla en fotografering till ett filmklipp och få mig mer exalterad än 100 BD-popare framför en gråtande Henrik Berggren. Outshowad av Jonas Game: ”Jag och Kristian [Bengtsson] ses, hänger en kvart för att ta en bild men hann med en video också”, säger Jonas.

Nu inom kort kommer hans andra album och den Jocke Åhlund-producerade ”Lyft och Försvinn” är första smakprovet.  Jag anar något storslaget, sorgligt, romantiskt, drömmande, depressivt, ångestigt, soligt, roligt, djupt och allt där emellan. Tills dess kan ni titta på videon, den innehåller allt det där jag snackar om och mer. Och den är i svartvitt.

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s